Fossiel

Energeia, 19-12-2018

Mijn overgrootvader had een kolenhandel op Monster. Mijn grootvader werkte op een elektriciteitscentrale. Kolengestookt, dat wel. Mijn vader werkte in de raffinaderijen en chemie van Pernis.

Het mooie was dat het voor mijn ouders, toch niet afkomstig uit een universitair milieu, nooit ter discussie stond dat ik kon gaan studeren. Ik studeerde natuurkunde en promoveerde, na 4 jaar als universitair docent gewerkt te hebben, als geofysicus. Daarna ging ik naar Shell. Mijn kind, mijn kind, verzuchtte mijn moeder. Wat ben ik blij dat je nu eindelijk een échte baan hebt.

Ik heb dus iets met fossiel. Het valt voor buitenstaanders misschien moeilijk te bevatten maar weinig dingen zijn zo uitdagend als het proberen te vinden van een nieuw olieveld. Waar ga je boren? Weinig dingen zo mooi als iets groots te vinden wat zelfs de toekomst van een land kan veranderen. Weinig dingen zo erg als de sinking feeling wanneer je niets vindt, er tientallen miljoenen voor je ogen verdampt, omdat er niets maar dan ook niets gebeurt op een stomme resistivity log die je realtime ziet binnenkomen. En dan heb ik het nog niet gehad over de post mortem sessie met management.

Waarom ik u dit alles vertel? In plaats van iets uit te leggen, of inzicht te verschaffen, wil ik u graag ergens van overtuigen. Die klimaatverandering? Die is er echt. En het wordt erger.
Waarom sommige mensen daaraan schijnen te twijfelen is misschien voor een psycholoog verklaarbaar; voor een fysicus is dat niet het geval. Ik kan me van ruim 25 jaar Shell slechts één keer herinneren dat iemand aan de lunchtafel hardnekkig opwarming en broeikaseffect ontkende. Ik herinner me ook de reactie na afloop. Gênant. Deze zaak ligt toch duidelijk?

Wat door de jaren heen is veranderd is de manier waarop wij tegen dit probleem aankijken. Als één van de vele problemen in de 80er en 90er jaren van de vorige eeuw (nucleaire wapens, overbevolking, hongersnoden, zure regen en “waldsterben”) kwam dit ons voor als een moeilijk probleem maar één die voorlopig geparkeerd kon worden onder het kopje: voor een volgende generatie en technologische vooruitgang om op te lossen. Het is duidelijk dat die tijdelijke “oplossing” niet langer houdbaar is.

Bij de oplossing van dit probleem kunnen we verschillende keuzes maken. Hoe aanvaardbaar is gas als transitie brandstof? Moeten we meer focussen op kernenergie? Willen we in Nederland voorloper zijn in de energietransitie – desnoods ten koste van een stukje welvaart? Over dat alles kunnen de meningen verschillen. Maar kunnen we het eens zijn over de basics? De gemiddelde temperatuur aan het aardoppervlak neemt toe, het broeikaseffect is reëel en de rapporten van het IPCC geven een adequaat beeld. Of de opwarming nu 1,0 of 1,3 graad is sinds het begin van het industriële tijdperk (dat is zo ongeveer de mogelijke range) is van secundair belang.

Hebt u twijfels over de opwarming van de aarde? Laat er bij het kerstdiner iemand weten dat het allemaal wel meevalt? Wilt u niet geloven wat klimaatwetenschappers u vertellen? Neem het dan aan van een fossiele jongen. Een échte.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s